Ελληνική παραδοσιακή πίτα
Υλικά
– Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό )
– 2 φυλντζ τσαγιού χλιαρό νερό
– 1 κ.σ. ηλιέλαιο
– 1 κ.σ. αλάτι (κοφτή)
– Μαγιά (προαιρετικά)
– 1 κ.σ. ξύδι
– 1 φυλντζ τσαγιού με μισό φρέσκο βούτυρο και μισό ηλιέλαιο
Γέμιση
-Τυρί φέτα
-Κασέρι
-2 αβγά
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μας (ανακατεμένο με την μαγιά), ανοίγουμε μια λακκούβα και στο κέντρο προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης και την ζυμώνουμε μέχρι να γίνει απαλή και αφράτη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 30′ λεπτά.
- Την χωρίζουμε σε 12 ισόποσα μπαλάκια. Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε μέγεθος μικρού πιάτου και τα βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω τους για να γίνει η πίτα μας σκορπερή ……όπως έλεγαν οι παλιές !!!
- Γυρίζουμε τα μικρά αυτά φύλλα ανά δύο και τα κάνουμε 6 φύλλα, από τα οποία αφού τα ανοίξουμε και τα κάνουμε μεγάλα, τα τρία μπαίνουν κάτω στο ταψί, ακολουθεί η γέμιση, και τα υπόλοιπα τρία από πάνω.
- Ενδιάμεσα βουτυρώνουμε πάντα ! Το πρώτο φύλλο που θα μπει στο ταψί γίνεται μεγαλύτερο για να γίνει ο κόθορος, όπως και το τελευταίο για να γίνουν τα σχέδια της πίτας. Στο άνοιγμα φύλλου πίτας δεν ξεχνάμε να αλευρώνουμε όταν χρειάζεται, όπως και την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο.
- Αφού τελειώσουμε την πίτα μας, την χαράζουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο και ηλιέλαιο που έχει απομείνει, ρίχνουμε λίγο νερό με τα δάχτυλά μας και ψήνουμε.
- Στην γέμιση βάζουμε τυρί φέτα, κασέρι και 2 αβγά (και όποιο άλλο τυρί θέλετε). Ψήνουμε στους 200 ‘C πάνω κάτω αντίσταση, περίπου για 45’ λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσει.
Καλή επιτυχία !