Ελληνική παραδοσιακή πίτα

Υλικά

– Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό )
– 2 φυλντζ τσαγιού χλιαρό νερό
– 1 κ.σ. ηλιέλαιο
– 1 κ.σ. αλάτι (κοφτή)
– Μαγιά (προαιρετικά)
– 1 κ.σ. ξύδι
– 1 φυλντζ τσαγιού με μισό φρέσκο βούτυρο και μισό ηλιέλαιο

Γέμιση
-Τυρί φέτα
-Κασέρι
-2 αβγά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μας (ανακατεμένο με την μαγιά), ανοίγουμε μια λακκούβα και στο κέντρο προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό.
  2. Σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης και την ζυμώνουμε μέχρι να γίνει απαλή και αφράτη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 30′ λεπτά.
  3. Την χωρίζουμε σε 12 ισόποσα μπαλάκια. Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε μέγεθος μικρού πιάτου και τα βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω τους για να γίνει η πίτα μας σκορπερή ……όπως έλεγαν οι παλιές !!!
  4. Γυρίζουμε τα μικρά αυτά φύλλα ανά δύο και τα κάνουμε 6 φύλλα, από τα οποία αφού τα ανοίξουμε και τα κάνουμε μεγάλα, τα τρία μπαίνουν κάτω στο ταψί, ακολουθεί η γέμιση, και τα υπόλοιπα τρία από πάνω.
  5. Ενδιάμεσα βουτυρώνουμε πάντα ! Το πρώτο φύλλο που θα μπει στο ταψί γίνεται μεγαλύτερο για να γίνει ο κόθορος, όπως και το τελευταίο για να γίνουν τα σχέδια της πίτας. Στο άνοιγμα φύλλου πίτας δεν ξεχνάμε να αλευρώνουμε όταν χρειάζεται, όπως και την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο.
  6. Αφού τελειώσουμε την πίτα μας, την χαράζουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο και ηλιέλαιο που έχει απομείνει, ρίχνουμε λίγο νερό με τα δάχτυλά μας και ψήνουμε.
  7. Στην γέμιση βάζουμε τυρί φέτα, κασέρι και 2 αβγά (και όποιο άλλο τυρί θέλετε). Ψήνουμε στους 200 ‘C πάνω κάτω αντίσταση, περίπου για 45’ λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσει.

Καλή επιτυχία !