Συνταγή για Τσουρέκια

Υλικά για 12 τσουρέκια 600γρ

Για το Προζύμι:
– 250 γρ μαγιά νωπή
– 650 ml νερό χλιαρό
– 650 γρ αλεύρι για τσουρέκια

Υλικά για την ζύμη:

– 8 αυγά
– 800 ml γάλα
– 1200 γρ ζάχαρη
– 400 γρ βούτυρο αγελαδινό
– 2680 γρ αλεύρι για τσουρέκια
– 24 γρ μαχλεπι
– 24 γρ κακουλέ
– 4 βανίλιες
– Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Προζύμι
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό θερμοκρασίας περίπου 40 βαθμων. Μόλις διαλυθεί εντελώς προσθέτουμε το αλεύρι και το αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του.

Ζυμάρι
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και το κακουλέ.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα από το πορτοκάλι μέχρι να φουσκώσει και να γίνει κρέμα.
3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει.
4. Μόλις βράσει το γάλα το προσθέτουμε τα αυγά και το χτυπάμε να πάρει θερμοκρασία.
5. Κάνουμε μια τρύπα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το αυγά και το γάλα, και προσθέτουμε το προζύμι.
6. Με το χέρι ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά και σιγά σιγά το ανακατεύουμε με το αλεύρι.
7. Μόλις γίνει μια ελαστική ζύμη λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στην ζύμη.
8. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
9. Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη περίπου για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί. 10. Μόλις διπλασιάσει τον όγκο χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια 300 γρ αν κάνουμε την διπλή πλεξούδα η 200γρ αν κάνουμε τριπλή.
11. Περνούμε τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μπαστούνια περίπου 30 εκ μήκος. Και τα πλέκουμε.
12. Αφήνουμε την πλεξούδα στο ταψί μας να διπλασιαστεί.
13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς ανάλογα την δύναμη του φούρνου.
14. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου η σουσάμι.
15. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια, για να είμαστε σίγουροι το δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα.
16. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω στο πάγκο να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία !